Czy mleko krowie jest zdrowe?

Hm... Może pomyślisz sobie o mnie - co za cymbał! Przecież każdy wie że mleko krowie jest doskonałym źródłem białka i wapnia. A jednak... Jeżeli mi nie chcesz uwierzyć, sięgnij do artykułów prasowych, które zostały opublikowane w 2003 r. ("Kulisy" z 16 października 2003r. i "Angora" z 26 października 2003r.). W tekstach tych wypowiedzieli się lekarze, którzy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem przetworów mlecznych. Wskazują, że spożywanie mleka powoduje choroby oczu, uszu, gardła, płuc, narządów wewnętrznych, układu rozrodczego stawów, wywołuje chroniczny katar, astmę, miażdżycę, choroby trzustki, serca i wątroby, bezpłodność i nowotwory.

Dlaczego takie poglądy nie są popularne? No cóż... nie jest to na rękę całemu przemysłowi mleczarskiemu! Producenci mleka włożyli ogromne pieniądze w kampanie reklamowe, przekonujące nas do spożywania mleka i jego przetworów. Nie wierzysz? Włącz telewizor i zobacz kilka dowolnych bloków reklamowych na różnych stacjach. Wszędzie będą obecne reklamy produktów mlecznych. A ty skąd czerpiesz wiedzę o zdrowych właściwościach mleka? Jaka jest prawda przeczytasz min. w ebooku Kuchnia weganki. Oto fragment:

Z jednej strony lekarze, media, przemysł spożywczy zachęcają nas do spożywania wszelkiego rodzaju produktów mlecznych. A to ze względu na wapń, bo grozi osteoporoza, a to ze względu na żywe kultury bakterii w jogurtach, a to ze względu na walory smakowe. Ale głównie chodzi o zysk ze sprzedaży tych produktów.

Pierwszym alergenem w życiu człowieka jest zazwyczaj mleko krowie. Wiele dzieci jest na składniki mleka uczulonych. Dorośli też. Nie każdy może je spożywać. A jakie korzyści zdrowotne z jego picia płyną? Czy w ogóle te korzyści są? Zdania są bardzo różne.

Jak wiadomo, każde mleko jest przeznaczone dla potomstwa swojego gatunku. Mleko ludzkie różni się znacznie składem od mleka zwierząt. Zawiera dużo mniej białka, hormonów, soli, ale o wiele więcej lecytyny niż mleko krowie. A lecytyna jest konieczna dla szybko rozwijającego się mózgu człowieka. Brak lecytyny natomiast nie sprzyja rozwojowi umysłu. Tego składnika nie dostarczy człowiekowi w dostatecznej ilości mleko zwierzęce.

Spożywanie mleka krowiego ze względu na większą zawartość hormonów wzrostu może spowodować zaburzenia hormonalne u człowieka. I często powoduje. Hormony zawarte w mleku krowim mogą być także przyczyną powstawania komórek rakowych.

Myślę, że nie trzeba obawiać się o niedobory wapnia z powodu nie picia mleka. Wapń występuje we wszystkich roślinach, zwłaszcza zielonych. Także orzechach, nasionach, ziarnach i owocach. Dużo więcej wapnia niż w mleku krowim zawiera ziarno sezamowe. Kasza jaglana, włoska kapusta, jarmuż i brokuły też mają go pod dostatkiem. Zielona pietruszka także zawiera duże ilości wapnia. W dodatku wapń pochodzenia roślinnego jest łatwo i w pełni przyswajany przez organizm w przeciwieństwie do wapnia z mleka.

Spożywając natomiast produkty zakwaszające, organizm pozbywa się wapnia, ponieważ jest zużywany właśnie w celu odkwaszenia organizmu. Jedzenie takich pokarmów przyczynia się więc do powstawania osteoporozy. A mleko też jest kwasotwórcze (Czy w tym kontekście przypomina Ci się to co przed chwilą czytałeś o acydozie? i przyp. autora strony). Powoduje zaśluzowanie organizmu, co ujawnia się np. w katarach czy zapaleniach oskrzeli.

Jak widzisz autorka Kuchni weganki, wymieniając wady mleka, od razu podpowiada, jakimi produktami można je zastąpić :)

Teraz, po lekturze tekstu czy wiesz co jesz, oraz tym kilku uwagom o wpływie mleka krowiego na nasze zdrowie, masz już sporą dawkę informacji o tym jakich produktów unikać w swojej diecie. Doszedłeś zapewne również do wniosku, że najlepszym napojem dla nas wszystkich jest po prostu "zwykła" woda. Czy jednak można po prostu nalać wody z kranu i się jej napić? Dowiedz się dlaczego niektórzy płacą tak dużo za wodę mineralną w plastikowych butelkach?

Czytaj dalej: co kryje się w wodzie?